top of page

Što je « le confit de canard » i zašto francuzi stalno jedu patku na ovakav način ?


« Confit de canard » ili pačji confit (može biti i od guske) je specijalitet iz pokrajine Gascoigne. u južno-zapadnom djelu francuske.

Kao što je slučaj za „foie gras“ (pačja jetra) i za „magret“ (pačja prsa), priprema confit-a se prvo temelji na specifičan način hranjenja pataka, takozvano šopanje, budući da je potrebno razvijati velike i masne ptice kako bi se mogli u konačnici ispeći u vlastitoj masti.

Ova metoda šopanja potječe već s vremena Rimskog carstva, te se nastavila u francuskim ruralnim sredinama iz jugoistočne francuske do XVI. stoljeća. Tadašnji kralj francuske, Henry IV., koji sam potječe iz jugoistočne francuske, zatražio je da confit postane sastavni dio kraljevske kuhinje. Od tada pa sve do danas često se nalazi na tanjurima u svim francuskim regijama, i poznat je i u svijetu kao francuski gastronomski specijalitet.

Sama priprema je složena. Meso se prvo peče 2 sata u vrućoj masti, između 70 i 85°C, zatim se složi u staklenu zdjelu i polije se s ostatkom masti kako ne bi moglo biti u kontaktu s zrakom i izgubiti na kvaliteti. Ovom starom metodom meso se može konzervirati i do godinu dana u staklenki.

Na dan pripreme, izvadi se iz staklenke te se peče na malo svoje masnoće do hrskavosti. Kao prilog, najčešće se serviraju krumpiri na kolutiće koji su prethodno prokuhani te pečeni također na pačjoj masti.

SVAKI TJEDAN KOD NAS OTKRIT ĆETE

#1 

Nove kulinarske savjete o poznatim i nepoznatim francuskim namirnicama

 

#2

Detaljne recepte o neobičnim jelima

 

#3

Kompletne video recepte o našim omiljenim francuskim jelima, od predjela do deserta.

bottom of page